Zarejestruj

Projekty »

Dieta w demencji typu Alzheimera

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UM085 (Szczegóły)
Adresaci
studenci, dziadek i babcia
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki medyczne
Przedmioty
medycyna
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk Medycznych
Autorzy
dr Krystyna Kowalczuk (kierownik),
dr Magdalena Dmoszyńska-Graniczka
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 16
Edycja zakończona
Czwartek 2023-09-21 10:00 - 11:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 20
Idź do prezentacji on-line

Demencja typu Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie. Myli się ją ze starczym zanikiem pamięci, ale w rzeczywiści jest to

postępująca choroba śmiertelna, uszkadzająca mózg.

Mózg jest organem nadrzędnym koordynującym pracę innych narządów i jest szczególnie wrażliwy na uszkodzenia oksydacyjne. Powodem jest obecność w 

strukturze mózgu fosfolipidów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W warunkach zachwianej homeostazy oksydacyjno- antyoksydacyjnej dochodzi do trwałych uszkodzeń mózgu. Stres oksydacyjny współuczestniczy w demencji typu Alzheimera dlatego ponieważ na chorobę tę nie ma skutecznego lekarstwa możemy ją spowolnić

odpowiednią dietą i farmakologią.

Uznaje się ze jest to dieta śródziemnomorska. Twierdzenie to popierają liczne badania, z których wynika że osoby będące na tej diecie mają mniejszą skłonność do zachorowania.