Projekty »
Po co nam dodatki do żywności?
:: Projekt UP324 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Dodatki do żywności nie są niczym nowym, bowiem już w starożytności używano różnych barwników. Rozwój chemii stworzył natomiast możliwości syntetyzowania wielu nowych substancji. Początkowo nie było tak kolorowo i rzeczywiście wiele osób boleśnie odczuwało skutki ich stosowania: od biegunek i wymiotów, przez ciężkie zatrucia, a nawet śmierć. Położenie nacisku na nauki toksykologiczne położyło kres takim sytuacjom, a dzisiejsza kontrola nie pozwala na jakiekolwiek nad
Dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które w normalnych warunkach nie są ani spożywane same jako żywność, ani nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Następuje celowe dodanie, aby poprawić jakość i smak produktu.
Z wykładu dowiecie się jak kształtuje się w Polsce rynek dodatków do żywności czy są nam potrzebne i czy jest się czego bać.