Zarejestruj

Projekty »

Po co nam dodatki do żywności?

:: Projekt UP324 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki chemiczne
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autor
dr Renata Czeczko
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 12:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Dodatki do żywności nie są niczym nowym, bowiem już w starożytności używano różnych barwników. Rozwój chemii stworzył natomiast możliwości syntetyzowania wielu nowych substancji. Początkowo nie było tak kolorowo i rzeczywiście wiele osób boleśnie odczuwało skutki ich stosowania: od biegunek i wymiotów, przez ciężkie zatrucia, a nawet śmierć. Położenie nacisku na nauki toksykologiczne położyło kres takim sytuacjom, a dzisiejsza kontrola nie pozwala na jakiekolwiek nad

Dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które w normalnych warunkach nie są ani spożywane same jako żywność, ani nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Następuje celowe dodanie, aby poprawić jakość i smak produktu. 

Z wykładu dowiecie się jak kształtuje się w Polsce rynek dodatków do żywności czy są nam potrzebne i czy jest się czego bać.