Zarejestruj

Projekty »

Pestycydy w żywności

:: Projekt UP318 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki chemiczne
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autor
dr Renata Czeczko
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszelkiego rodzaju substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Mogą to być zarówno substancje powstałe w wyniku syntezy chemicznej, jak i wyciągi roślinne czy nawet mikroorganizmy (bakterie, grzyby, wirusy). Pestycydy dopuszczone do stosowania podczas uprawy roślin do zwalczania chorób, szkodników i chwastów nazywamy środkami ochrony roślin.

Każdy z nas jest w pewnym stopniu narażony na kontakt z pestycydami. Dotyczy to zarówno osób bezpośrednio pracujących z pestycydami (rolników, pracowników szklarni), jak i osób, które spożywają produkty zawierające pozostałości tych toksycznych substancji.

Podczas prezentacji można się będzie dowiedzieć jak duże zagrożenie stanowią pestycydy dla naszego zdrowia.