Projekty »
Pestycydy w żywności
:: Projekt UP318 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszelkiego rodzaju substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Mogą to być zarówno substancje powstałe w wyniku syntezy chemicznej, jak i wyciągi roślinne czy nawet mikroorganizmy (bakterie, grzyby, wirusy). Pestycydy dopuszczone do stosowania podczas uprawy roślin do zwalczania chorób, szkodników i chwastów nazywamy środkami ochrony roślin.
Każdy z nas jest w pewnym stopniu narażony na kontakt z pestycydami. Dotyczy to zarówno osób bezpośrednio pracujących z pestycydami (rolników, pracowników szklarni), jak i osób, które spożywają produkty zawierające pozostałości tych toksycznych substancji.
Podczas prezentacji można się będzie dowiedzieć jak duże zagrożenie stanowią pestycydy dla naszego zdrowia.