Zarejestruj

Projekty »

Herbatki z ziół, kwiatów jadalnych i owoców różnych gatunków roślin

:: Projekt UP151 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, chemia, nauczanie początkowe, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Biologii Środowiskowej
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Mirosława Chwil (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Renata Matraszek-Gawron
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (330)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Właściwości zdrowotne herbat spowodowały, że włączono ten produkt do diety i żywności funkcjonalnej. Herbata zawiera wiele bioaktywnych substancji chemicznych. Głównie katechiny i polifenole, które skutecznie wychwytują reaktywne formy tlenu, działają antyoksydacyjnie. Efektem spożywania herbaty są korzyści terapeutyczne.

Słuchacze warsztatów poznają właściwości wybranych ziół, kwiatów jadalnych oraz owoców roślin leśnych i uprawianych w ogrodzie. Każdy uczestnik warsztatów samodzielnie przygotuje kompozycję herbaty.