Projekty »
Żółtko – źródło cennych substancji biologicznie czynnych
:: Projekt UM500 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Universum (S35)
Adres: Lublin, ul. dra Witolda Chodźki 1
Jednym ze związków jaja kurzego, a konkretniej żółtka, są lipidy, które stanowią 60% jego masy. Oprócz triacylogliceroli i cholesterolu znaczną część stanowią fosfolipidy, które są źródłem związków pełniących istotną rolę w organizmie, m.in. cholinę. W żółtku cholina wchodzi w skład fosfolipidu lecytyny, a lecytyna jest związkiem, który zapewnia zdrowy rozwój i funkcje mózgu w tym pamięci.
Podczas doświadczeń uczestnicy będą mieli możliwość wykrycia komponentów strukturalnych lecytyny (kwasy tłuszczowe, choliny, fosforu).