Zarejestruj

Projekty »

Zdrowa roślina - zdrowy człowiek, czyli jak uzyskać bezpieczny plon

:: Projekt UP456 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci, dziadek i babcia
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki o Ziemi i środowisku, rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
ochrona środowiska, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
mgr inż. Weronika Kursa (kierownik),
prof. dr hab. inż. Agnieszka Jamiołkowska, prof. dr hab. inż. Barbara Skwaryło-Bednarz, dr hab. inż. Marek Kopacki
Początek
Poniedziałek 2024-09-16 11:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Związki między pokarmem człowieka, a jego zdrowiem były przedmiotem zainteresowania ludzi od najdawniejszych czasów.
Celem projektu jest przedstawienie zależności pomiędzy zdrową żywnością, a zdrowiem jej konsumentów, a także zwrócenie uwagi na czynniki wpływające na rośliny - ich plon, z punktu widzenia parametrów jakościowych.
Jakość zdrowotna plonów rolnych i ogrodniczych na etapie produkcji roślinnej wynika przede wszystkim z obecności naturalnych związków toksycznych i antyodżywczych, zanieczyszczeń środowiskowych i technicznych oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, pasożytów. Istotą spotkania będzie przedstawienie uczestnikom sposobów osiągnięcia bezpiecznego produktu finalnego czyli plonu roślin uprawnych.