Projekty »
Zanim na Frytki, Ketchup na Warsztat: Twoje Zdrowie, Twój Smak i Wybór
:: Projekt UP452 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Zwiększ swoją świadomość konsumencką! Ketchup, najpopularniejszy dodatek do potraw, zazwyczaj kojarzony jest z gęstym sosem pomidorowym. Obecnie jednak na rynku dostępne są ketchupy różniące się jakością, która często idzie w parze z ceną. W supermarketach można znaleźć tanie wersje, które pod względem jakości pozostawiają wiele do życzenia. Z kolei w sklepach ze zdrową żywnością oferowane są ketchupy ekologiczne jako zdrowsza, lecz droższa alternatywa. Pomimo stereotypu ketchupu jako niezdrowego produktu, zawiera on likopen – czerwony barwnik pomidorów, korzystny dla zdrowia, wspierający profilaktykę chorób serca i nowotworów. Niestety producenci nie są zobowiązani do deklarowania zawartości likopenu na etykietach. Dlatego zapraszamy do przeprowadzenia analizy spektrofotometrycznej (2h) celem porównania zawartości likopenu w ketchupach różnych marek. Wyniki badań ułatwiają dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych. Po pracy w laboratorium warto spróbować badanego ketchupu – najlepiej smakuje z frytkami, więc nie jedz zbyt wiele przed tym smacznym projektem. Dla uczestników przewidziane są nagrody!
Źródło grafiki: kompilacja własna obrazów z:
https://stock.adobe.com/pl/search?k=ketchup+fries&asset_id=183466796
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Likopen_007.svg
https://www.cleanpng.com/png-doctor-png-52227/