Zarejestruj

Projekty »

Wysokie ciśnienia i ich zastosowanie w utrwalaniu żywności

:: Projekt UP445 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
dyskusja, wykład
Nauki i sztuki
inżynieria biomedyczna, inżynieria chemiczna, nauki o zdrowiu
Przedmioty
chemia, fizyka i astronomia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Inżynierii Produkcji
Autor
dr inż. Marek Domin
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 08:00 - 09:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (141)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28

Inne projekty w tym miejscu

Nieustannie dążymy do produkcji żywności, której najcenniejsze składniki żywieniowe są zachowywane bez dodatkowych modyfikacji fizykochemicznych. Zastosowanie technologii wysokich ciśnień w utrwalaniu żywności należy do technologii nowoczesnych i rozwojowych. Uczestnicy zajęć zapoznają się z historią rozwoju tej metody, zasadą działania oraz urządzeniami do realizacji procesu, w miarę możliwości oceną sensoryczną produktów utrwalanych wysokociśnieniowo.