Zarejestruj

Projekty »

Trucizny na talerzu

:: Projekt UP417 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
mgr Agata Bielak (kierownik),
dr inż. Maciej Bąkowski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 15:00 - 16:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (503)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13

Inne projekty w tym miejscu

Nasze ciała są tak zaprojektowane, by chronić nas przed toksynami naturalnymi i sztucznymi. Pierwsza linia obrony, skóra, składa się z keratyny - tak wodoodpornej, wytrzymałej i ciasno tkanej, że tylko najmniejsze i najłatwiej rozpuszczalne w tłuszczach cząsteczki mogą się przedostać. Nasze zmysły ostrzegają nas przed szkodliwymi substancjami, a jeśli i to się nie uda, mamy zabezpieczenie w postaci wymiotów. Ostatnia linia obrony to wątroba, która obraca rozpuszczalne w tłuszczach toksyny w rozpuszczalne w wodzie odpady, które mogą być wypłukane przez nasze nerki. Równowaga przechyla się w kierunku toksyczności tylko wtedy, gdy przekroczymy określony próg. Problem zatruć i otruć jest istotny z  punktu widzenia zdrowia publicznego. Ze zjawiskiem tym wiąże się wiele czynników, a  istotny wpływ na rokowania ma opóźniony kontakt z lekarzem. Za zatrucia nieumyślne odpowiadają przede wszystkim niezdrowe i nieprzemyślane zachowania (picie wody z kranu, jedzenie nieumytych owoców i warzyw, brak higieny – nie mycie rąk). Jednakże niektóre popularne produkty powszechnie stosowane w kuchni również mogą mieć działanie toksyczne, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy.