Zarejestruj

Projekty »

Ryby konsumpcyjne - korzyści i zagrożenia

:: Projekt UP370 (Szczegóły)
Adresaci
studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia, weterynaria
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr hab. Renata Pyz-Łukasik (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Waldemar Paszkiewicz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 11:00 - 12:00
Wolne miejsca: 40

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (sala B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Ryby są zalecanym składnikiem diety zarówno profilaktycznej, jak i terapeutycznej. Wyniki analiz składu chemicznego wielu gatunków ryb morskich i słodkowodnych wskazały na duże zróżnicowanie w zawartości składników odżywczych, jak też zagrożenia dla konsumentów. Tematem wykładu będzie wartość odżywcza ryb najczęściej spożywanych w Polsce i przegląd potencjalnych zagrożeń związanych z konsumpcją ryb.