Projekty »
Roślinne lodożerki
:: Projekt UP362 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Pracownia gastronomiczna)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Naturalne skarby pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, które nie tylko wzmacniają nasze zdrowie, ale również dodają energii i witalności każdego dnia! Kolorowe, soczyste, pełne smaku owoce i warzywa – czy można je wykorzystać do produkcji lodów bez dodatku cukru i nabiału? Przekonajmy się o tym wspólnie na inspirujących warsztatach, na których uczestnicy dowiedzą się m.in.: jakie prozdrowotne sekrety skrywają rośliny, dlaczego warto jeść owoce i warzywa, czy istnieją "superowoce". Odkryjemy najbardziej niezwykłe jadalne owoce i warzywa oraz dowiemy się na czym polega technologia deserów mrożonych.
Dodatkowo każdy młody naukowiec będzie miał okazję samodzielnie stworzyć swoją własną wersję zdrowszych roślinnych lodów. Na koniec przewidzieliśmy test wiedzy zdobytej podczas warsztatów z atrakcyjnymi upominkami.
Serdecznie zapraszamy!