Zarejestruj

Projekty »

Roślinne lodożerki

:: Projekt UP362 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
konkurs, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Katarzyna Skrzypczak (kierownik),
dr hab. Ewa Jabłońska-Ryś, dr Aneta Sławińska, dr inż. Monika Michalak-Majewska, dr Wojciech Radzki, mgr inż. Patryk Siczek
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 13:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 15:00 - 17:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 13:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Pracownia gastronomiczna)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Naturalne skarby pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, które nie tylko wzmacniają nasze zdrowie, ale również dodają energii i witalności każdego dnia! Kolorowe, soczyste, pełne smaku owoce i warzywa – czy można je wykorzystać do produkcji lodów bez dodatku cukru i nabiału? Przekonajmy się o tym wspólnie na inspirujących warsztatach, na których uczestnicy dowiedzą się m.in.: jakie prozdrowotne sekrety skrywają rośliny, dlaczego warto jeść owoce i warzywa, czy istnieją  "superowoce". Odkryjemy najbardziej niezwykłe jadalne owoce i warzywa oraz dowiemy się  na czym polega technologia deserów mrożonych.

Dodatkowo każdy młody naukowiec będzie miał okazję samodzielnie stworzyć swoją własną wersję zdrowszych roślinnych lodów. Na koniec przewidzieliśmy test wiedzy zdobytej podczas warsztatów z atrakcyjnymi upominkami.

Serdecznie zapraszamy!

  • Foto