Zarejestruj

Projekty »

Owady jadalne - korzyści i zagrożenia dla konsumentów

:: Projekt UP313 (Szczegóły)
Adresaci
studenci
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu, weterynaria
Przedmioty
ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr hab. Renata Pyz-Łukasik (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Waldemar Paszkiewicz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 40

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (sala B)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Według danych szacunkowych owady jadalne są stałym elementem diety około 2.5 mld osób na świecie. W grupie spożywanych owadów zidentyfikowano
ponad 2000 gatunków. Owady jadalne charakteryzują się zróżnicowaną wartością odżywczą, jak też mogą być źródłem potencjalnych zagrożeń dla konsumentów. Tematem wykładu będzie porównanie wartości odżywczej wybranych gatunków owadów jadalnych oraz ocena ich bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów.