Projekty »
No waste w mojej kuchni - pomysły na wykorzystanie resztek
:: Projekt UP293 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (219)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Do naszych śmietników trafia nawet 1/3 wyprodukowanej żywności. Ciekawostką jest, iż gdyby wyrzucaną przez nas na całym świecie żywność zapakować do ciężarówek, to ich sznur okrążyłby Ziemię aż siedem razy! W Polsce najwięcej marnuje się żywności w gospodarstwach domowych, to właśnie w naszych kuchniach generujemy potężne straty cennych produktów, które dla krajów dotkniętych głodem są jak dar z nieba. Zamiast na naszych talerzach niemal 3 miliony ton jedzenia rocznie ląduje w koszu na śmieci. Jednym z najczęstszych powodów marnowania jest brak pomysłu na wykorzystanie tego, co przynosimy ze sklepu lub tego, co zostaje po naszych kulinarnych eksperymentach. Odpowiedzią na te problemy oraz świetną alternatywą jest coraz powszechniej wykorzystywany i promowany trend ,,zero waste’’. Zero waste to styl życia, który wcale nie jest taki trudny. Polega na założeniu, że staramy się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. Możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z resztek warzyw, skórek, ogryzków czy ogonków owoców, wykorzystujących ich cały potencjał a przy tym dostarczając naszemu organizmowi wielu cennych składników, witamin i minerałów. Okazuje się, że przy odrobinie pomysłowości i użyciu kilku niezawodnych produktów, możemy również ponownie wykorzystać resztki mięsa i wędlin czy przyrządzić przepyszne desery z resztek, które zalegają nam w lodówce. W tym kontekście, temat dotyczący kuchni zero waste jest niezwykle ciekawy i ważny w dzisiejszych czasach. Pozwala uświadamiać ludzi i otwierać przed nimi nowe możliwości wykorzystywania w pełni produktów spożywczych a tym samym przyczynia się do ochrony naszego środowiska oraz jednocześnie wspiera działania związane z ograniczaniem strat żywności.