Zarejestruj

Projekty »

Naukowe smakołyki: Zdrowe desery dla przedszkolaków

:: Projekt UP288 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
nauczanie początkowe
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
mgr inż. Joanna Stasiak (kierownik),
mgr inż. Robert Waraczewski, dr hab., prof. uczelni inż. Dariusz Stasiak, mgr inż. Agata Nowaczyk, mgr inż. Karolina Wengerska, mgr inż. Kostiantyn Vasiukov
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 10:00 - 12:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (220)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Podczas warsztatu dzieci będą miały możliwość samodzielnego przygotowania zdrowego deseru monoporcjowego, wykorzystując proste i naturalne składniki. Każde dziecko będzie mogło stworzyć swój własny, unikalny deser, ucząc się przy tym podstawowych technik kulinarnych.

Dodatkową atrakcją warsztatu będzie wprowadzenie do fascynującego świata kuchni molekularnej. Dzieci będą miały okazję poznać i zastosować techniki takie jak sferyfikacja, czyli proces przekształcania płynów w małe, kuliste żelki. Ta zabawna i edukacyjna część warsztatu pozwoli dzieciom zobaczyć, jak nauka i kuchnia mogą się przenikać, tworząc niesamowite efekty wizualne i smakowe.

W trakcie warsztatu dzieci dowiedzą się również, jak ważne jest wybieranie zdrowych składników i jak można przygotować pyszne desery, które są jednocześnie zdrowe. Całe zajęcia będą prowadzone w formie zabawy, aby dzieci mogły cieszyć się nauką i gotowaniem, rozwijając jednocześnie swoje umiejętności manualne i kreatywność.

Na koniec warsztatu każde dziecko będzie mogło zabrać do domu swój własnoręcznie przygotowany deser, co na pewno będzie dla nich powodem do dumy i radości.