Zarejestruj

Projekty »

Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie

:: Projekt UP272 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
badanie, dyskusja, laboratorium
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Jagoda Szafrańska (kierownik),
dr hab. inż. Maciej Nastaj
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 09:00 - 11:00
Wolne miejsca: 1
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 11:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (223)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Zapraszamy serdecznie na warsztaty poświęcone wykrywaniu zafałszowań w mleku, organizowane we współpracy z Siecią Badawczą Uczelni Przyrodniczych na Rzecz Rozwoju Polskiego Sektora Mleczarskiego SUPRIM. Nasze spotkanie skierowane jest do wszystkich zainteresowanych jakością produktów mleczarskich jak i pasjonatów zdrowego odżywiania.

 

Mleko jest jednym z najważniejszych składników diety, bogatym w białko, witaminy oraz minerały. Jako produkt spożywczy, powinno spełniać rygorystyczne normy jakościowe, zapewniając konsumentom pełne bezpieczeństwo. Niestety, w celu obniżenia kosztów produkcji, niektóre firmy mogą stosować praktyki zafałszowywania mleka. Może to obejmować dodawanie wody, zmiany w składzie tłuszczowym, czy użycie nieautoryzowanych substancji konserwujących.

Podczas warsztatów skupimy się na praktycznych aspektach wykrywania zafałszowań w mleku. Uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się, jak przeprowadzać podstawowe i bardziej zaawansowane analizy chemiczne oraz fizyczne, które pozwalają na identyfikację niepożądanych zmian w składzie mleka.

 

W szczególności będziemy badać:

Dodatek wody: Jak wykryć rozcieńczenie mleka wodą, co wpływa na jego wartości odżywcze.

Zmiany w składzie tłuszczowym: Analiza zawartości tłuszczu i jego jakości, w celu identyfikacji ewentualnych modyfikacji.

Substancje konserwujące i dodatki: Wykrywanie obecności nieautoryzowanych substancji chemicznych, które mogą być dodane w celu przedłużenia trwałości produktu.

 

Dołącz do nas i przekonaj się, jak ważna jest jakość mleka, które trafia na nasze stoły.

Twoje zdrowie i zdrowie Twoich bliskich zależy od tego, co pijemy i jemy każdego dnia.

Zapraszamy!

 

Grafika:https://picryl.com/media/milk-dairy-products-pitcher-food-drink-c1096d  

  • Foto