Zarejestruj

Projekty »

Kolorowa mikrobiologia

:: Projekt UP204 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab. Monika Kordowska-Wiater (kierownik),
mgr Anna Nowak, mgr Agnieszka Pałka
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 6

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (133)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Mikrobiologia, chociaż jest poważną nauką o mikroorganizmach, nie musi być nudna i smutna. Może być wesoła i kolorowa. W laboratorium mamy często do czynienia ze wszystkimi kolorami tęczy. Barwy możemy obserwować w hodowlach mikroorganizmów wytwarzających naturalne pigmenty  np. w hodowli bakterii pałeczki cudownej (Serratia marcescens) lub gronkowców albo drożdży Rhodotorula. Możemy barwić komórki mikroorganizmów przed obserwacjami mikroskopowymi, aby były one lepiej widoczne lub w celu zobrazowania określonych struktur komórkowych. Kolory do laboratorium wnoszą także pożywki, które w swoim składzie zawierają barwniki jako składniki selektywne lub różnicujące, a cel ich stosowania to uzyskanie charakterystycznego wzrostu drobnoustrojów lub zmiana barwy podłoża, co wykorzystuje się w wykrywaniu mikroorganizmów w wodzie, żywności, paszach, kosmetykach itp. Kolory pojawiają się również w testach biochemicznych np. enzymatycznych, asymilacyjnych i innych specyficznych szybkich testach służących do badań unikalnych właściwości mikroorganizmów. Na ćwiczeniach będzie możliwość zapoznania się z drobnoustrojami wytwarzającymi pigmenty, będzie można obejrzeć preparaty mikroskopowe bakterii wybarwionych różnymi barwnikami oraz zobaczyć różnorodne pożywki i nauczyć się szczepić mikroorganizmy na te pożywki. Można będzie zobaczyć efekt końcowy posiewu czyli charakterystyczny wzrost drobnoustrojów i zmianę barwy w pożywce. Pokażemy również wykonane barwne testy biochemiczne, na podstawie których można dokonać wstępnej identyfikacji bakterii. Mamy nadzieję, że ćwiczenia zachęcą uczniów do zgłębiania mikrobiologii na kolejnych etapach edukacji.

  • Foto
  • Foto
  • Foto