Zarejestruj

Projekty »

Klasa z kiełbasą

:: Projekt UP198 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
mgr inż. Robert Waraczewski (kierownik),
prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, mgr inż. Joanna Stasiak, dr, prof. uczelni Dariusz Stasiak, mgr inż. Agata Nowaczyk
Terminy
Czas trwania projektu: 4 godz. (180 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 14:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (4 półtechnika)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli okazję własnoręcznie wykonać wspaniałe produkty wędliniarskie - kiełbasy. Warsztaty odbędą się w półtechnicznej sali Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie każdy uczestnik będzie miał okazję wykonać swoją wymarzoną kiełbasę od podstaw. Do dyspozycji przewidziane są różne rodzaje mięsa - wieprzowe, wołowe, drobiowe; przyprawy i naturalne osłonki do kiełbas. Swoją przygodę uczestnicy rozpoczną od zapoznania ze sprzętem do produkcji wędlin czyli wilka do rozdrabniania mięsa i nadziewarką z zestawem końcówek do różnych rodzajów kiełbasy. Budowa i sposób działania maszyn zostaną omówione. Każdy uczestnik wykona swoje dzieło samodzielnie począwszy od zmielenia mięsa, do napełnienia osłonki farszem, a cały proces będzie koordynowany przez kierownika warsztatów, który pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości i odpowie na nurtujące pytania. Uczestnicy otrzymają przepisy na najpopularniejsze kiełbasy, jak i zostanie zapewniona możliwość wykonania kiełbasy autorskiej ze znajdujących się w pracowni składników. Wykonane dzieła będzie można zabrać do domu i pochwalić się najbliższym. Każdy uczestnik może wykonać 2 kiełbasy - ok. 300 g gotowego wyrobu. Serdecznie zapraszamy!

 

Źródło: pixabay.com 

  • Foto