Projekty »
Jak hodować mikroorganizmy w laboratorium?
:: Projekt UP169 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (133)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
W środowisku naturalnym mikroorganizmy zamieszkują określone nisze ekologiczne, które spełniają ich wymagania pod względem składników odżywczych, dostępności tlenu, wody, optymalnego pH, temperatury i innych czynników. W laboratorium trzeba stworzyć odpowiednie sztuczne warunki do wzrostu drobnoustrojów. Należy przygotować odpowiednią pożywkę wzrostową zgodnie z recepturą oraz dobrać naczynia stosowane do hodowli w zależności od celu badań. Kolejny krok to dobór techniki posiewu, która jest uzależniona od od rodzaju podłoża i przeznaczenia hodowli. Po zaszczepieniu podłoża hodowlę należy poddać inkubacji w optymalnych warunkach temperatury i natleniania przez określny czas. Przy prawidłowym wykonaniu wszystkich kroków powinniśmy uzyskać zamierzony wzrost kultury drobnoustrojów. Na ćwiczeniach będzie możliwość zapoznania się z różnymi rodzajami pożywek wzrostowych i ich recepturami, użycia różnych naczyń laboratoryjnych przeznaczonych do hodowli, można będzie poćwiczyć techniki manipulacji sterylnych służących do szczepienia mikroorganizmów oraz poznać urządzenia przeznaczone do hodowli. Końcowym efektem zawsze jest uzyskanie odpowiedniego wzrostu drobnoustrojów, co będzie zaprezentowane na zajęciach.
Zdjęcie: drożdże w hodowli statycznej na płytce Petriego - archiwum własne.