Zarejestruj

Projekty »

Jak bakterie symbiotyczne kontaktują się z roślinami strączkowymi i co z tej „rozmowy” wynika.

:: Projekt IUNG004 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, rolnictwo
Organizator
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Autorzy
dr inż. Karolina Smytkiewicz-Buzak (kierownik),
prof. dr hab. Janusz Podleśny
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 30
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Centrum Szkoleniowo-Kongresowe IUNG-PIB (Sala nr 3, ul. Aleja Królewska 17, Puławy)

Inne projekty w tym miejscu

Projekt dotyczy zastosowania innowacyjnego preparatu jako nośnika informacji między bakteriami symbiotycznymi i roślinami strączkowymi, usprawniającego biologiczne wiązanie azotu atmosferycznego. Jednym ze sposobów zwiększenia poziomu plonowania roślin strączkowych jest odpowiednie zaopatrzenie ich w azot. Ta grupa roślin w drodze ewolucji wykształciła unikalną zdolność do symbiotycznego wiązania N atmosferycznego. Intensywność tego procesu zależy od wielu czynników, w tym od wymiany informacji między rośliną i bakterią. Nośnikami tych informacji są związki określane jako czynniki Nod. Mała ilość tych substancji w glebie, ich rozkład przez mikroorganizmy, a także niekorzystny przebieg warunków pogodowych (tj. susza) powoduje, że proces symbiozy nie przebiega poprawnie nawet gdy spełnione są inne wymagane warunki. W naszym projekcie zastosowaliśmy preparat czynników Nod w postaci zaprawy nasiennej i oprysku uzyskany z określonego, bardzo aktywnego szczepu bakterii Rhizobium w celu zwiększenia intensywności wiązania N. W prezentacji projektu zostanie przedstawiony mechanizm wymiany informacji na drodze „bakteria<->roślina” oraz efekty wynikające z ingerencji w ten proces. 

 

Zdjęcie: Adobe Stock.

  • Foto