Projekty »
Fast Food - jak wpływa na nasze zdrowie?
:: Projekt UP131 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (219)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Fast food — czy za wszelką cenę powinniśmy ich unikać?
Fast food zaliczmy do tzw. żywności wygodnej. Sprzedawane w formie szybkich posiłków bądź przekąsek są odpowiedzią na dzisiejsze tempo życia. Nie bez przyczyny wzięła się ich nazwa, bo "fast food" to w wolnym tłumaczeniu szybkie pożywienie.
Niestety, brak czasu na przygotowanie posiłków lub nawet ich poprawne spożycie będzie negatywnie wpływać na procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Dlatego żywność typu fast food obwinia się często za epidemię otyłości. Niestety nadmierną masę ciała coraz częściej stwierdza się u małych dzieci w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym oraz u młodzieży. Dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa najmłodszych, by uchronić ich przed negatywnymi skutkami zdrowotnymi powodowanymi nieodpowiednimi nawykami żywieniowymi w dorosłym życiu.
Co zawierają najpopularniejsze fast foody? Co zjeść zdrowego, kiedy nie mamy dużo czasu na posiłek i jak przygotować domowy fast food?
Po odpowiedzi na te, jak i inne pytania zapraszamy na warsztaty!