Zarejestruj

Projekty »

Fast Food - jak wpływa na nasze zdrowie?

:: Projekt UP131 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
nauczanie początkowe, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Paulina Kęska (kierownik),
mgr Agata Nowaczyk, dr hab. Karolina Wójciak, prof. dr hab. Joanna Stadnik, mgr Elżbieta Solska
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (219)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Fast food — czy za wszelką cenę powinniśmy ich unikać?
 
Fast food zaliczmy do tzw. żywności wygodnej. Sprzedawane w formie szybkich posiłków bądź przekąsek są odpowiedzią na dzisiejsze tempo życia.  Nie bez przyczyny wzięła się ich nazwa, bo "fast food" to w wolnym tłumaczeniu szybkie pożywienie.
Niestety, brak czasu na przygotowanie posiłków lub nawet ich poprawne spożycie będzie negatywnie wpływać na procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Dlatego żywność typu fast food obwinia się często za epidemię otyłości. Niestety nadmierną masę ciała coraz częściej stwierdza się u małych dzieci w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym oraz u młodzieży. Dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa najmłodszych, by uchronić ich przed negatywnymi skutkami zdrowotnymi powodowanymi nieodpowiednimi nawykami żywieniowymi w dorosłym życiu. 
Co zawierają najpopularniejsze fast foody? Co zjeść zdrowego, kiedy nie mamy dużo czasu na posiłek i jak przygotować domowy fast food? 
Po odpowiedzi na te, jak i inne pytania zapraszamy na warsztaty!