Zarejestruj

Projekty »

EkoSenior: Żywienie i ekologia w życiu seniora

:: Projekt IMW001 (Szczegóły)
Adresaci
dziadek i babcia
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki medyczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
ochrona środowiska, ochrona zdrowia
Organizator
Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie
Autorzy
dr Monika Kaczoruk (kierownik),
dr Piotr Lutomski, dr Paulina Kaczor-Szkodny, dr hab., prof. uczelni Magdalena Florek-Łuszczki
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 45

Miejsce realizacji: Instytut Medycyny Wsi (aula)
Adres: Lublin, ul. dra Kazimierza Jaczewskiego 2

Inne projekty w tym miejscu

Widoczne współcześnie zmiany środowiskowe wyłoniły się z kultury masowego konsumpcjonizmu, stąd epoka człowieka zwana antropocenem traktowana jest jako tło życia społecznego i kluczowy czynnik kształtujący relacje człowiek - środowisko. Żywienie jest elementem łączącym aspekty zdrowotne i środowiskowe. Systemy żywnościowe mają potencjał, by pielęgnować ludzkie zdrowie i jednocześnie wspierać zrównoważony rozwój środowiska, jednak obecnie zagrażają obu. Komisja EAT – Lancet opracowała uniwersalną dietę, której głównym celem jest minimalizacja ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, przy jednoczesnej maksymalizacji dobrostanu środowiskowego i społecznego. Zgodnie z założeniem, dieta powinna być zdrowa zarówno dla ludzi, jak i dla planety.

Dlatego celem wykładu będzie poznanie tajników zdrowego, a przy okazji ekologicznego procesu żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb osób po 60 roku życia. Wykład stanowić będzie także okazję do odpowiedzi na nurtujące pytania, które seniorzy mogą przygotować wcześniej i oczekiwać odpowiedzi podczas wykładu w zakresie tematyki związanej z żywieniem, zdrowiem i ekologią  w życiu codziennym.