Projekty »
Dietoprofilaktyka raka jelita grubego - mit czy rzeczywistość?
:: Projekt UM098 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 4 (Aula A)
Adres: Lublin, ul. dra Kazimierza Jaczewskiego 8
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie. W Polsce każdego roku chorobę tę rozpoznaje się u ponad 18 000 osób i według prognoz liczba ta będzie wzrastać. Ze względu na to niezmiernie ważna jest profilaktyka. Aktualne badania wskazują, że ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego jest istotnie powiązane z czynnikami żywieniowymi, a w przypadku raka jelita grubego mogą one odpowiadać nawet za 90% zachorowań.
Czy więc „dieta na raka” to nadal mit, czy już rzeczywistość?
Zapraszamy na krótkie, ale intensywne spotkanie z naszym zespołem.
- Porozmawiamy o związkach pomiędzy sposobem żywienia, a występowaniem raka jelita grubego.
- Podpowiemy jak włączyć do codziennej diety więcej pokarmów o działaniu przeciwnowotworowym i jak wyeliminować z naszego menu substancje o działaniu rakotwórczym.
- Przyjrzymy się też czy nasz styl życia sprzyja zdrowiu jelita grubego.
Ty decydujesz czy zachorujesz!