Zarejestruj

Projekty »

Dietoprofilaktyka raka jelita grubego - mit czy rzeczywistość?

:: Projekt UM098 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Dla niepełnosprawnych
z innymi niepełnosprawnościami
Forma prezentacji
dyskusja, warsztat
Nauki i sztuki
nauki medyczne, nauki o zdrowiu
Przedmioty
medycyna, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Wydział Nauk o Zdrowiu
Autorzy
dr Iwona Jastrzębska (kierownik),
dr, prof. uczelni Renata Krzyszycha, Amelia Kołacz, Wiktoria Hawrył, Magdalena Czubaszek, Julia Bara, Magdalena Ruszel, Izabela Jarosz
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2024-09-16 16:00 - 17:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 4 (Aula A)
Adres: Lublin, ul. dra Kazimierza Jaczewskiego 8

Inne projekty w tym miejscu

Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie. W Polsce każdego roku chorobę tę rozpoznaje się u ponad 18 000 osób i według prognoz liczba ta będzie wzrastać. Ze względu na to niezmiernie ważna jest profilaktyka. Aktualne badania wskazują, że ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego jest istotnie powiązane z czynnikami żywieniowymi, a w przypadku raka jelita grubego mogą one odpowiadać nawet za 90% zachorowań.
Czy więc „dieta na raka” to nadal mit, czy już rzeczywistość?

Zapraszamy na krótkie, ale intensywne spotkanie z naszym zespołem.

  • Porozmawiamy o związkach pomiędzy sposobem żywienia, a występowaniem raka jelita grubego.
  • Podpowiemy jak włączyć do codziennej diety więcej pokarmów o działaniu przeciwnowotworowym i jak wyeliminować z naszego menu substancje o działaniu rakotwórczym.
  • Przyjrzymy się też czy nasz styl życia sprzyja zdrowiu jelita grubego.

Ty decydujesz czy zachorujesz!

  • Foto