Zarejestruj

Projekty »

"Czy te oczy mogą kłamać"? - czyli zmysły w ocenie jakości żywności

:: Projekt UP081 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV
Forma prezentacji
doświadczenie, dyskusja, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
nauczanie początkowe
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
prof. dr hab. Karolina Wójciak (kierownik),
dr inż. Paulina Kęska, mgr inż. Elżbieta Solska, mgr inż. Agata Nowaczyk, mgr inż. Patrycja Skwarek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2024-09-18 09:00 - 10:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (220)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Jakość żywności jest bardzo ważna przy wyborze produktów, którego dokonujemy w sklepie.

Można ją ocenić za pomocą wielu metod.

Najpopularniejszą metodą jest ocena organoleptyczna, czyli ocena dokonywana za pomocą zmysłów.

Każdy z nas dokonuje jej przy zakupie artykułów spożywczych. Oceniamy kształt, barwę, wygląd zewnętrzny, rodzaj opakowania.

Ważny jest też odpowiedni zapach. W ocenie biorą udział zmysły: wzroku, węchu, zapachu, smaku...

Czy zawsze działają prawidłowo? Czy można oszukać zmysły? Co wpływa na odczuwane przez nas smaki, zapachy....

Przyjdź i dowiedź się jak funkcjonują nasze zmysły oraz jakie są wzajemne powiązania między nimi!