"Czy te oczy mogą kłamać"? - czyli zmysły w ocenie jakości żywności
:: Projekt UP081 (Szczegóły) |
|
|
|
|
|
|
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
|
Jakość żywności jest bardzo ważna przy wyborze produktów, którego dokonujemy w sklepie.
Można ją ocenić za pomocą wielu metod.
Najpopularniejszą metodą jest ocena organoleptyczna, czyli ocena dokonywana za pomocą zmysłów.
Każdy z nas dokonuje jej przy zakupie artykułów spożywczych. Oceniamy kształt, barwę, wygląd zewnętrzny, rodzaj opakowania.
Ważny jest też odpowiedni zapach. W ocenie biorą udział zmysły: wzroku, węchu, zapachu, smaku...
Czy zawsze działają prawidłowo? Czy można oszukać zmysły? Co wpływa na odczuwane przez nas smaki, zapachy....
Przyjdź i dowiedź się jak funkcjonują nasze zmysły oraz jakie są wzajemne powiązania między nimi!