Zarejestruj

Projekty »

Czekolada – pyszna przekąska czy śmiertelne zagrożenie?

:: Projekt UP071 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
laboratorium
Nauki i sztuki
nauki chemiczne, weterynaria
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autorzy
dr Rafał Olchowski (kierownik),
dr Agnieszka Chałabis-Mazurek, prof. dr hab. Jose Luis Piedra Valverde
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 13:00 - 15:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 13:00 - 15:00
Wolne miejsca: 6

Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (510)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12

Inne projekty w tym miejscu

Czekolada jest jedną z najchętniej spożywanych przekąsek i dla ludzi praktycznie nie stanowi zagrożenia. Jednakże dla psów może być śmiertelną trucizną. Do produkcji czekolady wykorzystuje się kakao, którego składnikiem jest alkaloid purynowy – teobromina. 3,7-dimetyloksantyna jest jednym z głównych winowajców zatruć u psów i kotów po spożyciu czekolady. Zawartość teobrominy w czekoladzie jest uzależniona od jej rodzaju. Największą zawartość tego alkaloidu obserwuje się w gorzkiej czekoladzie (1,4-1,6 g/100 g), a najmniejszą w czekoladzie białej (0,25 mg/100 g). Dla psów wartość LD50 względem teobrominy wynosi 250-500 mg/kg m. c. Dawka ta może być niższa dla psów w zależności od wieku, stanu fizjologicznego czy też równoczesnego leczenia. Przykładowo, pies o wadze 10 kg, który spożyje 73 g czekolady gorzkiej, może ulec zatruciu teobrominą. Teobromina powoli (ok. 10 godz.) wchłania się z przewodu pokarmowego psa i ulega krążeniu wątrobowo-jelitowemu. Objawy zatrucia teobrominą pojawiają się w ciągu 24 godz. od spożycia (najczęściej już po 4 godz. od spożycia). Dotyczą one pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego (tj. drgawki, śpiączka, wzrost wrażliwości na bodźce), nadmiernego zwiększenia aktywności serca (tj. arytmia, tachykardia) i układu oddechowego (przyśpieszony oddech). Zatrucie tym alkaloidem może być śmiertelne dla psów, dlatego ważne, aby nie doprowadzić do spożycia czekolady przez naszego pupila. A jeśli już dojdzie do zatrucia, należy jak najszybciej powiadomić o tym fakcie lekarza weterynarii.

W ramach niniejszego projektu teobromina zostanie wyodrębniona z gorzkiej czekolady w wyniku ekstrakcji chlorkiem metylenu z wykorzystaniem aparatu Soxhleta. Następnie obecność tego alkaloidu w uzyskanym ekstrakcie zostanie potwierdzona za pomocą chromatografii cienkowarstwowej (TLC).

  • Foto