Zarejestruj

Projekty »

Czekolada niejeden ma smak

:: Projekt UP072 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie, wykład
Nauki i sztuki
nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Monika Michalak-Majewska (kierownik),
dr inż. Justyna Libera
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2024-09-16 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Pracownia gastronomiczna)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj i smak czekolady, a właściwości najlepiej sprzedających się czekolad są różne w różnych częściach świata.

Czy czekolada może być tylko słodka? Jak porównać różne rodzaje czekolad i jak ująć takie porównanie w sposób ilościowy?

Podczas prezentacji uczestnicy dowiedzą się za co ceniona jest czekolada, a podczas ćwiczenia poznają prostą i skuteczną procedurę analizy, która powszechnie stosowana jest w przemyśle spożywczym.

Źródło grafiki: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2023_Kostki_czekolady_E.Wedel_(1).jpg

  • Foto