Zarejestruj

Projekty »

Co się dzieje z żywnością, gdy ją przechowujemy?

:: Projekt UP054 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Justyna Libera (kierownik),
mgr inż. Dorota Targońska, dr inż. Monika Michalak-Majewska, mgr inż. Patryk Siczek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 12:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (119)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Zapraszamy uczniów do laboratorium, gdzie weźmiemy pod lupę żywność!

Podczas projektu przekonamy się jakie zmiany zachodzą w żywności, którą przechowujemy. Czy zamknięcie oleju w butelce z ciemnego szkła jest dobrym pomysłem? Czy masło zawsze trzymamy w lodówce, a mleko UHT poza nią? Czy kruche ciastka w woreczku strunowym nie wysuszą się, a chleb lepiej zamrozić? Odpowiedzi na te i inne pytania poznacie wykonując samodzielnie eksperymenty.

 

Obraz Ramon Perucho z Pixabay

  • Foto