Projekty »
Charakterystyki lepkosprężyste walcowych próbek owoców i warzyw
:: Projekt UP044 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej (247)
Adres: Lublin, ul. Głęboka 28
Pokaz ma na celu przedstawienie testów ściskania i relaksacji naprężeń walcowych próbek owoców i warzyw w quasi-statycznych warunkach obciążenia
Wyznaczone na podstawie charakterystyk lepkosprężystych parametry umożliwiają uzyskanie wielu istotnych informacji z punktu widzenia inżynierii produkcji i przetwórstwa. Odporność na uszkodzenia, jakość konsumpcyjna i przechowalnicza, stopień dojrzałości, różnicowanie odmian, a także ocena zdolności do zbioru mechanicznego to tylko niektóre możliwości ich zastosowania. Wielkości te mogą być wykorzystane do określenia stanu naprężeń i odkształceń w różnego rodzaju owocach i warzywach o odmiennej budowie i strukturze komórkowej, a także o różnej gęstości i zawartości wody. Istotnym zastosowaniem przeprowadzonych badań może być precyzyjna ocena skutków kontrolowanych udarów owoców i warzyw.