Projekty »
Biochemiczne CSI
:: Projekt UP033 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Veterinarium (120)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 12
Projekt dotyczy analizy wybranych produktów spożywczych pod kątem obecności podstawowych składników odżywczych takich jak białka, węglowodany i tłuszcze, przy użyciu prostych reakcji chemicznych.
Składnikami odżywczymi są substancje chemiczne dostarczane do organizmu z pokarmem, do których zaliczamy: wodę, białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Wszystkie wymienione składniki, pełniące funkcje budulcowe, energetyczne i regulujące, muszą być dostarczone w odpowiednich ilościach i proporcjach. Poprzez wybór sposobu żywienia mamy wpływ na rozwój fizyczny i psychomotoryczny organizmu oraz funkcjonowanie wszystkich narządów i układów.
Czy wszystkie spożywane przez nas produkty zawierają niezbędne składniki odżywcze? Na to pytanie uczestnicy projektu będą mogli odpowiedzieć sami, wcielając się w rolę biochemicznych detektywów, niczym śledczy z kryminalnych zagadek CSI.
W ramach realizacji doświadczenia uczestnicy będą mogli:
- samodzielnie przygotować próbkę wybranego produktu spożywczego do analizy dokonując ekstrakcji białek, węglowodanów i tłuszczów z próby
- przeprowadzić reakcje barwne na obecność badanych składników odżywczych
- zinterpretować uzyskane wyniki
Do udziału w projekcie serdecznie zapraszamy wszystkich wielbicieli nauk przyrodniczych, zwłaszcza chemicznych i biologicznych. Samodzielne wykonanie nieskomplikowanych doświadczeń pozwoli uczestnikom na wstępne zapoznanie się z pracą w laboratorium i, mamy nadzieję, rozwinięcie biochemicznych pasji.