Zarejestruj

Projekty »

Amarantus – pseudozboże o wysokiej wartości odżywczej i właściwościach prozdrowotnych

:: Projekt UP011 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niedowidzących, niedosłyszących
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
rolnictwo i ogrodnictwo
Przedmioty
biologia, ochrona zdrowia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Autorzy
prof. dr hab. inż. Barbara Skwaryło-Bednarz (kierownik),
prof. dr hab. inż. Agnieszka Jamiołkowska, dr hab. inż. Marek Kopacki, mgr inż. Weronika Kursa
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - ul. S. Leszczyńskiego 7 (342)
Adres: Lublin, ul. S. Leszczyńskiego 7

Inne projekty w tym miejscu

Amarantus, zwany w Polsce szarłatem - to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Był znany już ponad 4000 lat p.n.e., głównie w Ameryce Południowej i południowej części Ameryki Północnej. Dokładny skład chemiczny nasion tej rośliny poznano dopiero w latach 70. ubiegłego wieku. Analizy chemiczne wykazały, że nasiona amarantusa są bogate w białko o komplementarnym profilu aminokwasów, tłuszcz o dużym udziale nienasyconych kwasów tłuszczowych i obecnych tam związków o właściwościach antyoksydacyjnych, skrobię bezglutenową o bardzo małych ziarnach, liczne witaminy oraz składniki mineralne. Z tych względów nasiona amarantusa oraz produkty na ich bazie są zalecane w codziennej diecie oraz w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, pokarmowego i kostnego. Nie tylko nasiona, ale również liście zawierają cenne składniki, szczególnie takie jak żelazo i witamina C. Celem projektu jest zapoznanie uczestników Festiwalu Naukowego ze składem chemicznym nasion i liści amarantusa w kontekście zwiększenia wartości odżywczej diety człowieka oraz profilaktyki wielu chorób.